Advocaat strafrecht: wat u moet weten

Juridische dienstverlening Blog

Alle belangrijke informatie over een advocaat strafrecht
Een strafrechtadvocaat inschakelen doet u niet iedere dag. In dit blog zetten we daarom alle belangrijke informatie over de strafrechtadvocaat op een rijtje. Want wat doet deze advocaat precies, wanneer schakelt u hem in, waar vindt u er eentje en welke kosten kunt u verwachten? Hieronder leest u meer over dit onderwerp.

Wat is een advocaat strafrecht?
Binnen de advocatuur bestaan verschillende rechtsgebieden. Een advocaat kiest er meestal voor om zich in één onderdeel te specialiseren. Een goed voorbeeld hiervan is het rechtsgebied strafrecht. Strafrecht houdt simpel gezegd in dat een burger wordt verdacht van het overtreden van de wetten van de overheid. Het kan hierbij om lichte strafrechtelijke zaken gaan, zoals een verkeersboete, maar ook om zware delicten. Voorbeelden van zware strafrechtelijke zaken zijn onder andere geweldpleging, diefstal, drugsmisbruik en zedenzaken. Een strafrechtadvocaat wordt meestal enkel ingeschakeld bij verdenking van zware strafrechtelijke zaken.

Wanneer schakelt u een strafrechtadvocaat in?
Als u wordt verdacht van een zware strafrechtelijke zaak, is het verstandig om zo snel mogelijk een strafrechtadvocaat in te schakelen. Het is hierbij niet van belang of u het delict wel of niet gepleegd heeft. Een advocaat heeft verstand van zaken en zal u zo goed mogelijk kunnen adviseren. Tijdens het proces zal hij uw belangen behartigen. U kunt de advocaat inschakelen op het moment dat u aangehouden bent of een dagvaarding hebt ontvangen. In sommige gevallen kunt u ook een advocaat toegewezen krijgen.

Waar vindt u een strafrechtadvocaat?
Een advocaat strafrecht krijgt u soms toegewezen, maar u kunt ook zelf op zoek naar een geschikte advocaat. Op internet zijn diverse advocatenbureaus te vinden die gespecialiseerd zijn in strafrecht. Vraag wel altijd of de advocaat ervaring heeft met vergelijkbare cases en is aangesloten bij een landelijk netwerk. In sommige gevallen kunt u een gratis advies opvragen. Maak hier gebruik van en informeer onder andere naar de kosten. Tot slot kunt u eventueel uw Rechtsbijstand of het Juridisch Loket contacteren voor juridisch advies.

Wat kost een strafrechtadvocaat?
De kosten van een strafrechtadvocaat zijn afhankelijk van diverse factoren. Onder andere uw inkomen en verhogen spelen een rol als u een gefinancierde advocaat toegewezen krijgt. Daarnaast hangen de kosten af van het moment waarop de strafrechtadvocaat wordt ingeschakeld. In sommige gevallen is de bijstand kosteloos, in andere gevallen moet u een eigen bijdrage betalen. Als u zelf op zoek gaat naar een advocaat, kunt u de prijzen eenvoudig vergelijken. Let hierbij echter niet alleen op de prijs, maar ook op de ervaring van de advocaat.  

Delen  

13 augustus 2020

Rechtenblog van Tony

Leuk dat je bij mijn blog terecht gekomen bent. Ik zal mij eerst even introduceren; ik ben Tony en ik ben een rechtenstudent aan de Universiteit Utrecht. Mijn ambitie is om advocaat te worden en ik ben al hard op weg. Daarnaast heb ik een passie voor het geschreven woord en in mijn vrije tijd werk ik dan ook met veel plezier aan deze blog over rechten. Ik schrijf over het rechtssysteem, verandering van wetten en hoe je bijvoorbeeld in contact komt met een advocaat. Ik hoop hier op een leuke manier te kunnen informeren en dat ik een wijd publiek kan interesseren voor de wereld van het recht.